Viktig å huske på
Hva skal du huske på når du henter valpen?
Ormekur
Når du henter valpen hos oppdretter, skal den være behandlet mot innvollsorm. Hvor hyppig den er behandlet, er litt avhengig av hvilket middel som er brukt. Opplysninger om når valpen din er behandlet og med hvilket middel skal stå i pairene du får med fra oppdretter. Kontakt eventuelt dyrlegen for å høre om det er behov for ytterligere behandling. Voksne hunder trenger vanligvis ikke rutinemessig parasittbehandling, da det kan være fare for utvikling av resistens. Det er anbefalt at hundens avføring undersøkes hos dyrlegen ved mistanke om innvollsorm, og at behandling skjer på bakgrunn av hvilke funn som blir gjort. Dyrlegen må også skrive resept på ormekur dersom hunden skal behandles (ormekur er ikke lenger reseptfritt) – se Reise til utlandet.
Vaksinering
Når valpen er tre måneder gammel, skal den vaksineres både mot parvovirus, valpesyke og smittsom leverbetennelse, eventuelt også mot kennelhoste. Neste vaksine skal den ha når den er 12 måneder gammel, og senere minst hvert tredje år resten av livet. Hvis du ønsker at valpen skal være vaksinert mot kennelhoste, må den vaksineres en gang i året.
Dersom det er grunn til å anta at valpen blir utsatt for stort smittepress før den er tre måneder gammel, anbefales det at den får sin første vaksine mot parvovirus når den er mellom syv og ni uker gammel, Dette viruset finnes i ulike miljøer i Norge, og gir alvorlig sykdom som kan være livstruende for unge valper. Valper som luftes på steder der det ferdes mange andre hunder, bor sammen med hunder som er mye ute blant andre hunder etc, bør derfor få denne tidlige parvovaksinen. For reise til utlandet kreves det at hunden er vaksinert mot rabies. Mer informasjon om reise med hund finner du her.
ID-merking
Alle valper skal være ID-merket senest ved tidspunktet for endelig registrering. Når hunden er ID-merket, vil dette bli registrert i Norsk Kennel Klub og Dyreidentitet AS.
Opplysninger om hunden kan man få ved å gå inn på www.nkk.no eller www.dyreidentitet.no og taste inn ID-nummeret. Her kan du også oppdatere adresseinformasjon.
ID-merking er også viktig hvis hunden kommer bort, derfor er det svært viktig at kontaktinformasjonen er oppdatert. Chipen avleses av veterinær eller andre med chipavleser og kan på en enkel måte spores tilbake til eieren.
10 tips til valpeeieren
Med liten valp i hus snus hverdagen på hodet. Nye vennskap skal knyttes, rutiner og regler skal læres, og en ny hverdag begynner. Velkommen til valpetåka!
1. Ta ut ferie
Spar ferien til valpen kommer. Jo lengre du kan være hjemme med valpen, jo bedre. Dette vil gi valpen og familien de beste forutsetninger for å bli godt kjent med hverandre, og kunne håndtere hverdagen når den kommer.
2. Sov med valpen
Den første tiden er det viktig at du tilbringer nettene med valpen. Den har akkurat blitt tatt fra trygge omgivelser i valpekassen, til fremmede omgivelser. Sov der hunden skal være om nettene.
3. Skap trygge rammer
En liten valp trenger tid. Tid til å bli kjent og tid til å slappe av for den trenger mye søvn. La valpen få sin egen faste plass der den kan slappe av uforstyrret.
5. Husren valp på 1-2-3:
Begynn treningen med å få valpen stueren med en gang du får den. Mange valper kan bli stuerene på noen dager, forutsatt at du starter med en gang du får den og ikke slurver.
Ta alltid valpen ut:
- etter at den har spist og drukket
- etter at den har sovet
- etter en lekeøkt
- når den begynner å snuse på gulvet samtidig som den gjerne går i sirkler
- når den tar seg en liten avstikker bort fra familien
- når det begynner å bli lenge siden den sist var ute
Når valpen gjør fra seg ute, ros den rikelig og gi den eventuelt en liten godbit!
Straff aldri en valp som gjør fra seg inne. Straffer du valpen for å gjøre fra seg innendørs, lærer den at den ikke bør gjøre fra seg når du er i nærheten.
4. Sosialisering
Begynn tidlig å la valpen bli kjent og fortrolig med alt det nye. Den bør sosialiseres både overfor voksne og barn, hunder, og gjerne andre dyr, i miljøer du kan tenke deg den vil komme bort i senere. Skap positive og trygge opplevelser, og gjør det til en lek. Ta med noen godbiter eller leker hunden liker, og tålmodighet og godt humør.
6. Mat
God mat og gode fôringsrutiner er viktig. Det finnes en rekke ulike typer fôr på markedet. Bruk tid på å finne et kvalitetsfôr som er bra for valpen og som valpen liker. Mat skal være lysbetont og noe hunden skal kose seg med i rolige omgivelser.
7. Tannpuss, kloklipp og pelsstell.
Daglig stell er viktig for god hundevelferd. Valpen lærer å bli håndtert og det styrker forholdet mellom hund og eier. Har du en pelsrase så er det helt avgjørende at valpen blir vant til pelsstell. God tannhygene er viktig og tannsykdommer er blant de vanligste sykdommene hos hund. Når valpen har mistet melketennene kan du gradvis venne den til tannpuss. Valpens klør må også klippes jevnlig. Start forsiktig, og klipp litt om gangen. Belønn rikelig. Du trenger ikke klippe alle klørne på en gang.
8. Hjemme alene
Å være hjemme alene er en utfordring for en liten valp/unghund. Hunder er utpregede flokkdyr og skal tilbringe så mye tid som mulig sammen med familien sin. Men de må også lære seg å være alene. Begynn så tidlig som mulig å venne valpen til å være alene. Begynn med noen sekunder alene på et rom, og utvid tiden alene sakte men sikkert. Få flere gode tips her.
9. Meld deg inn i en hundeklubb
Raseklubbens medlemmer er en ressurss for ferske hundeeiere. Her kan du få gode råd, knytte nye vennskap og bli del av et miljø som brenner for din rase. Aktivitetsklubbene arrangerer kurs i rekke ulike aktiviteter som passer både for barn og voksne som har hund. Her finnes det et vell av ressursser når det kommer til trening og hundeatferd.
10. Valpekurs er viktig
Har du mulighet bør du melde deg på et eller flere kurs, jo tidligere jo bedre. Valpen er ekstremt lærevillig, og som hundeeier må man bli kjent med hvordan man på best mulig måte kan kommunisere med valpen. Man blir aldri utlært når det kommer til hund!
Lykke til!
Sosialisering
Alle oppdrettere ønsker å sende sine valper ut i verden med den best mulige starten. Alle valpekjøpere ønsker seg en sosial og veltilpasset hund. Så hva kan oppdretter og valpekjøper gjøre for å sikre valpen den optimale start på livet?
Tekst: Anne Buvik. Foto: Cilje H.A. Moe
- Den viktigste perioden for sosialisering er i tidsrommet 5-14 uker, uten at vi skal henge oss alt for mye opp i datoer. Det er ganske store forskjeller, både individuelt og mellom de ulike raser, sier veterinær og atferdskonsulent Gry Eskeland.
Eskeland har jobbet med adferd hos hund siden veterinærstudiene tidlig på 90-tallet, og driver i dag Nedre Glomma Dyreklinikk i Fredrikstad, hvor hun også tilbyr atferdskonsultasjoner.
- Nær kontakt med mennesker er selvsagt det aller viktigste i denne perioden. Valpene behøver å treffe flest mulig ulike mennesker – barn og voksne, menn og kvinner, gamle og unge, for å bli trygge og lære seg å kommunisere best mulig. Det er også fint om valpene tidlig får kontakt med andre hunder og andre typer dyr. Spesielt om de skal bo i et miljø med for eksempel katter, hester eller sauer, sier Eskeland.
Sosialisering er avgjørende for et godt hundehold
Kunnskapen omkring sosialisering og miljøtrening av valper er blitt mye større med årene. De aller fleste som oppdretter eller kjøper hunder, vet at det er viktig at valpen får nærkontakt men mennesker fra veldig ung alder, og at den ferdes i ulike miljøer. Å delta på valpekurs er en selvfølge for mange i dag.
- Men ikke alle har det klart for seg at denne perioden varer ganske lenge, og at man bør jobbe aktivt med hunden i dens to første leveår. Det kan være mye arbeid, men betaler seg i form av en hund som er veltilpasset og sosial resten av sitt liv, understreker Espeland.
De fleste valper leveres fra oppdretter når de er åtte uker gamle. Mange oppdrettere har lagt ned et stort arbeid med å introdusere valpen for ulike erfaringer og opplevelser. Denne kunnskapen kan det være lurt å videreformidler til valpekjøpere, slik at de kjenner til mest mulig av valpens bakgrunn.
- Har valpene møtt andre dyr, i så fall, hva slags dyr? Har de møtt hunder av andre raser og annet utseende enn sin egen? Har de vært eksponert for lyder som støvsuger, vaskemaskin, radio, tv, tordenvær, skramling? Har de møtt ulike typer mennesker hva kjønn og alder angår? Dette er nyttig informasjon man bør bringe videre, påpeker Eskeland.
Noe er arv
Det er viktig å påvirke der man kan, og gjøre sitt beste for å utvikle valpen i ønsket retning. Nå vil det alltid være en del av hundens mentalitet som skyldes arv, og det er ikke alltid denne delen lar seg korrigere. Dette handler ofte om spesifikke egenskaper. En jakthund har naturlig interesse for vilt og for å forfølge. En gjeterhund vil ha gjeterinstinkter. Dette er i liten grad trenbart. Arv spiller en signifikant rolle når det gjelder mange karaktertrekk hos hunder.
Selv om det er enkelte arvelige trekk det er vanskelig å påvirke i særlig grad, er det svært mye som kan gjøres for at valpen skal utvikle seg i riktig retning.
"Det er svært viktig å sosialisere valpen og legge ned mye arbeid i de to første årene. Per definisjon handler sosialisering om å få positive, behagelig opplevelser og lære at ting ikke er farlige."
- Ikke alt vi kaller sosialisering, er det. Ikke ta med valpen i flere og flere sosiale settinger hvis du opplever at den blir reddere og reddere for hver gang. Da er det ikke sosialisering du driver med, da er det sensitisering, og da kan du i verste fall få en valp med fryktproblemer. Så ta valpen ut, men tenk gjennom hvor mye, hvor lenge og i hvilke miljøer. Så unngår man i størst mulig grad av valpen blir skremt, avslutter Gry Eskeland.
Barn og hund
Lær barna ansvar og respekt for valpen, så vil de få en venn for livet.
Det er verdifult for barn og kunne vokse opp sammen med dyr. Det å vise omsorg for et kjæledyr har en positiv effekt både psykisk og fysisk.
Når en barnefamilie går til anskaffelse av hund er det viktig at man har samtaler med barna i forkant. For at en hund skal kunne fungere optimalt sammen med barn, er det helt avgjørende at barna lærer seg hvordan de skal oppføre seg sammen med hunden.
Hunden er alltid et foreldreansvar, men barn bør få ta del i ansvaret. Før valpen kommer snakk sammen om hva de ulike oppgavene kan være. Dette blir en individuell vurdering av barn og hund.
Det aller beste man gjør er å melde seg på et valpekurs, og spør om dere kan ta med barna. De aller fleste kursene vil se positivt på dette, og det er en ypperlig måte for familien å lære seg hvordan man kommuniserer med hunden på best mulig måte. NKKs aktivitetssklubber arrangerer kurs over hele Norge - finn din lokale klubb her.
Lek og moro
Barn og hund kan ha mye moro sammen, men barnet skal aldri behandle hunden som et leketøy. Barn og hund skal heller aldri være alene sammen. Når en hund vil ut av en situasjon er det ikke alltid at barnet skjønner dette. Derfor må alltid en voksen være tilstede slik at hunden ikke blir tvunget til å håndtere en uønsket situasjon selv.
Vekk ikke hunden som sover
Det er også viktig å lære barna at valpen og den voksne skal få fred når den sover. Hvis den stadig blir uroet, kan den lett bli både redd og usikker.
Når hunden spiser skal den få være i fred. Det er stressende for en hund å måtte spise med mye aktivitet rundt seg, og den kan i verste fall føle at den må beskytte maten sin.
Til syvende og sist er det viktigste at man skaper gode trygge rammer for både barn og hund. Og husk - en hund skal aldri være en gave, og det bør heller aldri være en overraskelse. I stedet gjør det til et felles familieprosjekt hvor barna ta del i ansvaret helt fra begynnelsen av.
NKK har velegnede brosjyrer og informasjonsmateriell som fokuserer på godt samspill og kommunikasjon mellom barn og hund, inkludert spillet "Hunden Blå" som du får kjøpt i NKKs nettbutikk.
Fôr og mosjon
Alle trenger å bevege seg – både valper, voksne og gamle hunder. Men mosjonen må tilpasses valpens utviklingsnivå. Det er viktig at den får mulighet til å bevege seg slik at den får bygget opp muskulatur, sener og bånd og får riktig belastning og utvikling av skjelettet. Unngå mosjon og lek på hardt eller glatt underlag!
Start med små turer i hagen, på gress eller grus. Valpen må gjerne få bevege seg i snøen, men vær forsiktig med dyp eller tung snø og is. Det er fint om valpen får passere noen hindringer som å krype under eller komme seg over grener eller bevege seg i litt småkupert terreng. Er det sommer og det er et vann i nærheten, må den gjerne få vasse litt i vannet eller svømme litt hvis den har lyst. Men pass på å ha den under kontroll – det er ikke bestandig valpen kjenner sin egen begrensning.
Den første tiden skal det meste være lek. Små turer på 5-10 minutter noen ganger om dagen er nok. Lær valpen gode vaner under disse småturene. Bruk gjerne litt tid til å lære den å komme når du roper – og husk å rose den når den kommer! Du kan lære den å gå pent ved siden av deg, både med og uten bånd. Men den må også få lov å bevege seg fritt. Sett deg ned litt og la den løpe rundt, men pass på at du har kontroll over valpen slik at den ikke skader seg eller er til sjenanse for andre.
Lengden på turene økes gradvis, avpasset etter hundens størrelse og aktivitetsbehov. En valp skal verken ha for mye eller for lite mosjon, og gradvis opptrening hver dag er viktig. La ikke valpen slite seg ut, og mas den ikke ut under lek.
Fôring
Det er viktig at valpen lærer seg gode fôringsrutiner. Små valper skal fôres flere ganger om dagen. Det er visse individuelle variasjoner og rasevariasjoner på hvor ofte en valp skal ha mat. De fleste valper fôres fire ganger om dagen fra levering og frem til de er tre måneder gamle, og tre ganger om dagen til de er seks måneder. Fram til den er ett år bør den fôres to ganger om dagen. Mange hunder fôres to ganger om dagen resten av livet, mens noen foretrekker å fôre de voksne hundene en gang daglig.
Hvis valpen ikke er sulten, ta bort maten etter 10-15 minutter og tilby den ny mat ved neste fôring. Ikke tilby godbiter i stedet for mat. Husk å lufte valpen straks den har spist.
Det finnes et stort utvalg av hundemat på markedet. Det er viktig å diskutere føring med oppdretteren eller andre erfarne hundefolk. Den første tiden bør valpen få den samme maten som den har fått hos oppdretteren. Er det ønskelig å gå over til et annet fôr, bør overgangen skje gradvis.
Det er viktig at valpen ikke blir tykk, da fedme lett kan disponere for sykdommer – spesielt i skjelettet. En overvektig valp vil også lett få vektproblemer når den blir voksen. Spesielt for store hunderaser er det viktig at valpen ikke vokser for fort. Det er derfor viktig at både førets sammensetning og mengde er riktig nettopp for din hund.
En tørr brødskalk kan valpen gjerne få kose seg med en gang i blant. Litt restemat kan den også få etter hvert, men unngå krydret mat og for mye fett. Restematen må imidlertid ikke utgjøre en vesentlig del av hundenes før, da dette vil skape ubalanse i næringssammensetningen.
Velg et fôr som er riktig sammensatt, så trenger du ikke å tilsette føret noe som helst. Unngå spesielt ekstra tilskudd av kalk, fosfor og A- og D-vitaminer, da dette kan skape helsemessige problemer! Er det for lite vitaminer og mineraler i fôret, er det bedre å skifte fôr enn å begynne med forskjellige tilsetninger.
Husk at valpen alltid skal ha fri tilgang på friskt drikkevann!
Sist oppdatert 29.04.2020 kl. 15:29